Parttime ondernemen

Parttime ondernemerschap biedt kansen voor zowel bijstandsgerechtigden als gemeenten. Probevo Schuldhulpverlening adviseert en ondersteunt uw gemeente bij het ontwikkelen van een model dat aansluit op de Participatiewet en uw specifieke beleidsdoelen.

Wat is parttime ondernemen (PTO)

Parttime ondernemen (PTO) is een vorm van ondernemerschap waarbij iemand naast een vaste baan of andere verplichtingen, zoals studie of zorgtaken, een eigen bedrijf runt. Dit biedt de flexibiliteit om werk en privé beter te combineren en om zonder al te veel risico’s een onderneming op te starten. Vaak kiezen mensen voor parttime ondernemen om eerst ervaring op te doen, hun netwerk op te bouwen en hun zakelijke ideeën uit te testen, zonder volledig afhankelijk te zijn van de inkomsten uit hun onderneming.

Ondernemen in de bijstand

Er is sprake van parttime ondernemen in de bijstand wanneer iemand die een bijstandsuitkering ontvangt, daarnaast inkomsten genereert door zelfstandig activiteiten te verrichten. Dit wordt parttime ondernemen genoemd wanneer het niet valt onder de categorie ‘inkomsten uit loondienst’ of ‘winst uit onderneming’. De overheid biedt ruimte voor dit type ondernemerschap, mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet en de inkomsten worden gemeld. Het kan een manier zijn om uit de bijstand te stromen, terwijl men toch nog de nodige ondersteuning ontvangt tijdens de opstart van het eigen bedrijf, en ook daarna.

Een parttime ondernemer besteedt jaarlijks minder dan 1.225 uur aan zijn onderneming, wat gemiddeld neerkomt op minder dan 24 uur per week. Wanneer u meer uren als zelfstandige werkt, wordt u beschouwd als een fulltime ondernemer, wat andere regels met zich meebrengt, ook vanuit de Belastingdienst. Bij een hoger aantal uren kan het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) beter van toepassing zijn. Bekijk www.rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Tijdens het traject krijgt u ondersteuning bij zowel het ondernemerschap als het vinden van een (parttime) baan in loondienst. De looptijd van het traject is een jaar, met de mogelijkheid tot eenmalige verlenging van zes maanden. Het hoofddoel van PTO is om u volledig uit de uitkering te helpen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Door volledig zelfstandig ondernemer te worden, eventueel via het Bbz.
  • Door uw parttime onderneming te combineren met een baan in loondienst, waarmee u een inkomen boven de bijstandsnorm kunt bereiken.
  • Door het vinden van een fulltime baan in loondienst.

Voorwaarden parttime ondernemen

Parttime ondernemen vanuit de bijstand is bedoeld om mensen die afhankelijk zijn van bijstand te stimuleren om ondernemerschap te combineren met werk in loondienst, om zo hun financiële situatie te verbeteren. Het geeft mensen in de bijstand de mogelijkheid om te testen of ondernemerschap een haalbare optie is, zonder dat zij direct hun uitkering verliezen. Parttime ondernemen binnen de bijstand kent wel specifieke voorwaarden en regels waaraan voldaan moet worden.

  • Maximale werkuren: Een ondernemer mag niet meer dan 25 uur per week werken aan zijn onderneming, zodat het ondernemerschap gecombineerd kan worden met andere verplichtingen zoals werk in loondienst of sollicitaties.
  • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK): Om als ondernemer erkend te worden, moet de persoon ingeschreven staan bij de KvK. Dit is een vereiste om de werkzaamheden als onderneming officieel te kunnen doen.
  • Beschikbaarheid voor werk in loondienst: Het doel is om zowel beschikbaar te zijn voor een (parttime) baan in loondienst als ondernemerschap te combineren. De persoon moet aantoonbaar beschikbaar zijn voor werk en werk blijven zoeken.
  • Inkomstenverrekening: De inkomsten uit de onderneming worden gedeeltelijk verrekend met de bijstandsuitkering. Er geldt meestal een vrijlatingsregeling waarbij een bepaald percentage van de inkomsten niet wordt verrekend met de uitkering.
  • Ondersteuning en begeleiding: Gemeenten bieden vaak ondersteuning bij het starten van de onderneming, zoals hulp bij administratie, het bijhouden van inkomsten en uitgaven, en het zorgen voor een goede belastingaangifte. De bedoeling is om het ondernemerschap te bevorderen en te zorgen voor financiële stabiliteit.
  • Administratie: er dient een goede administratie bijgehouden te worden van de inkomsten en uitgaven, zodat het inkomen transparant is en er geen misverstanden ontstaan bij de bijstandsaanvragen.

Parttime ondernemen als re-integratie-instrument

Bij parttime ondernemen krijgt de bijstandsgerechtigde begeleiding bij zowel het opzetten van een eigen bedrijf als bij het vinden van een baan in loondienst. Deze combinatie maakt het een krachtig middel om mensen geleidelijk weer actief deel te laten nemen aan de arbeidsmarkt. Door het ondernemerschap te combineren met het vooruitzicht op loondienst, kunnen vaardigheden worden ontwikkeld, zelfvertrouwen worden opgebouwd, en kan er stap voor stap gewerkt worden aan financiële onafhankelijkheid. Deze combinatie maakt parttime ondernemen een sterk re-integratie-instrument.

Parttime ondernemen biedt kansen

Parttime ondernemerschap biedt zowel bijstandsgerechtigden als de gemeenten kansen. De ondernemers kunnen weer van betekenis zijn en verdienen zelf een deel van hun inkomen. Voor de gemeente is het voordeel dat de parttime ondernemers de druk op het inkomensdeel van bijstandsbudgetten verminderen en hun kans op re-integratie naar werk, zelfstandigheid of het Bbz vergroten. Ook dragen kleine ondernemingen bij aan de lokale economie van de gemeente.

Inrichting parttime ondernemen

Bij het inrichten van parttime ondernemen worstelen vele gemeenten met vragen zoals:

  • Hoe richt je het beleid zo in dat het niet in strijd is met de participatiewet?
  • Hoe zorg je ervoor dat parttime ondernemen niet leidt tot verdringing?
  • Hoe organiseer je parttime ondernemen zodat het maximaal rendeert?
  • Wat doet u als een groepje bijstandsgerechtigden aangeeft in coöperatief verband te willen ondernemen?

Over parttime ondernemerschap is niets in wet- en regelgeving vastgelegd. Gemeenten hebben uitvoeringsruimte binnen de kaders van de Participatiewet.

Flexibel model voor parttime ondernemen in uw gemeente

Bij Probevo Schuldhulpverlening helpen we uw gemeente bij het opzetten van een flexibel model voor parttime ondernemen, volledig afgestemd op de Participatiewet en de specifieke behoeften van uw gemeente. Ons model biedt ruimte voor maatwerk, zodat inwoners de kans krijgen om naast hun uitkering verantwoord te ondernemen. Daarnaast zorgen we ervoor dat het model voorbereid is op toekomstige aanpassingen en ontwikkelingen, zodat uw gemeente altijd in staat is om adequaat in te spelen op veranderende omstandigheden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Probevo Schuldhulpverlening biedt maatwerkoplossingen die aansluiten op de behoeften van uw gemeente. Met onze uitgebreide ervaring en expertise begeleiden we zowel gemeenten als bijstandsgerechtigden op weg naar succesvol parttime ondernemen. Wilt u meer weten over onze diensten en hoe wij uw gemeente kunnen helpen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Contact opnemen

Contact ons

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?